Skip to content

Dato Lim Khong Soon

Dato’ Lim Khong Soon

FOUNDER QUANTUM METAL, DATO’ LIM KHONG SOON

Mempunyai pengalaman lebih daripada 20 tahun penglibatan dalam acuan ketepatan, komponen elektronik, kalium sianida emas untuk industri penyaduran emas dan pembangunan bersama pemulihan emas daripada sisa elektronik dengan Inochem dari Afrika Selatan sejak tahun 2000.

Terlibat dalam pemulihan logam berharga daripada sisa elektronik, penapisan emas tulen daripada barang kemas/barang kemas lama.

Beliau juga terlibat dalam membekalkan emas untuk fabrikasi barang kemas dan berurusan dengan Bullion Bank Australia. Membangunkan sistem integrasi untuk Perth Mint, bagi menjalankan perniagaan perdagangan emas dengan bank.

Pada 20 Jun 2023, enam rakyat Malaysia akan menunggang motosikal berkuasa tinggi di 16 negara untuk sampai ke Malaysia dalam tempoh 66 hari bersempena 66 tahun sambutan Merdeka tahun ini.

Kumpulan itu – Ekspedisi Quantum Metal Perpaduan Watikah Kemerdekaan 66 (QMEPWK66), memulakan perjalanan mereka dari London hari ini selepas upacara bendera di hadapan Suruhanjaya Tinggi Malaysia ke pejabat United Kingdom pada 10 pagi waktu tempatan oleh Pesuruhjaya Tinggi Datuk Zakri Jaafar.

Turut hadir menghantar pasukan itu ialah pengasas Quantum Metal Sdn Bhd Datuk Lim Khong Soon; wakil kepada Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamdi, Ketua Pemuda Umno Dr Muhamad Akmal Saleh; dan pengarah Pelancongan Malaysia di London Noran Ujang.

Related News:

From London to M’sia in 66 days: Six bikers start ride for 66th Merdeka celebration [NSTTV]