Skip to content

Rahsia Kejayaan Quantum Metal

Quantum Metal adalah sebuah syarikat Malaysia yang ditubuhkan pada tahun 2012. Syarikat ini telah membangunkan platform digital holistik yang memudahkan perdagangan emas di mana emas boleh dibeli, disimpan, dan dihantar ke mana-mana sahaja di Malaysia.

Quantum Metal telah diiktiraf sebagai salah satu syarikat/pelabur terbesar dan paling berjaya di Asia Pasifik. Syarikat ini mempunyai rangkaian perniagaan yang kukuh dan perkongsian dengan pakar industri dan pemegang kepentingan. Quantum Metal mempunyai syarikat induk/pegangan yang berdaftar di Amerika Syarikat (Quantum Metal Exchange Inc.), selain mempunyai rakan kongsi perniagaan di Thailand, Singapura, Indonesia, Australia dan Afrika.

Rahsia di sebalik kebangkitan Quantum Metal yang cemerlang adalah pasukan pemimpin yang bermotivasi dan bersemangat, diketuai oleh pengasas syarikat, YBhg Dato’ Lim Khong Soon.

Dato’ Lim Khong Soon, seorang ahli perniagaan yang berpengalaman, telah terlibat dalam bidang seperti acuan ketepatan, kalium sianida emas untuk industri penyaduran emas dan komponen elektronik.

Dalam kerjayanya yang cemerlang selama 20 tahun, Dato mengetuai pembangunan bersama kaedah mendapatkan semula emas daripada sisa elektronik dengan Inochem dari Afrika Selatan. Beliau juga mempunyai pengalaman luas dalam menapis emas tulen daripada barang kemas/barang kemas lama, bersama-sama dengan membekalkan emas kepada fabrikasi barang kemas.

Memegang lesen di Australia untuk mengendalikan Australia Bullion Bank dan berurusan dengan Australian Bullion Bankers menjadikan Quantum Metal terkenal di seluruh Asia Pasifik.

Bersama Dato Lim, Quantum Metal mempunyai pengarah dan pasukan pengurusan yang cekap dan bijak, dalam menyokong kumpulan memandu dari peringkat domestik hingga antarabangsa, terutamanya di bawah pimpinan Tan Sri Datuk Seri (Dr) Mazlan bin Lazim, Puan Aida Lim binti Abdullah, Encik Haji Kamari Zaman bin Juhari dan Encik Lim Chee Ann.

YBhg. Tan Sri Datuk Seri (Dr) Mazlan bin Lazim telah dilantik sebagai Pengerusi Bukan Eksekutif Quantum Metal Sdn Bhd berkuat kuasa 16 Mei 2023.

Sebagai ahli Suruhanjaya Komunikasi Dan Multimedia Malaysia (SKMM) dan Pengerusi PBLT Sdn Bhd (Kementerian Kewangan Diperbadankan (MKD), beliau juga merupakan seorang profesional dan pemimpin penguatkuasa undang-undang yang disegani dengan pengalaman luas dalam pasukan polis negara. Beliau berkhidmat kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) selama 35 tahun. Beliau telah dilantik sebagai Timbalan Ketua Polis Negara pada Jun 2021, dan bersara wajib pada Disember 2021.

 

Encik Haji Kamari bin Juhari mempunyai lebih 40 tahun pengalaman dalam industri kewangan. Beliau memulakan perjalanannya pada tahun 1982 dengan menyertai Bank Negara Malaysia sebagai Pengarah Jabatan Kewangan dan Perusahaan Pembangunan. Sebagai bekas pengawal selia, beliau adalah veteran Undang-undang dan Peraturan Industri Perbankan & Kewangan. Beliau juga memastikan Quantum Metal berada di landasan yang betul dalam memacu perjalanannya dalam perniagaan jongkong. Encik Haji Kamari bin Juhari merupakan Pengarah Quantum Metal dan juga Timbalan Pengerusi Quantum Bullion Exchange Board (QBEB), yang berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan dalam menyelia amalan perniagaan yang baik bagi ahli QBEB.

Platform digital Quantum Metal yang mantap dan berkesan diperjuangkan oleh Ketua Pasukan Teknologi, Encik Lim Chee Ann (CA Lim). Beliau mempunyai lebih daripada 15 tahun pengalaman dalam membangunkan platform digital dan bertanggungjawab ke atas sistem yang baik yang membantu memudahkan pemegang kepentingan Quantum Metal. Platform yang dibangunkan oleh pasukan yang diketuai oleh CA Lim telah terbukti mempunyai nilai tambah, berkesan dan cekap digunakan untuk bank, institusi kewangan dan sistem pemegang kepentingan di seluruh dunia.

Quantum Metal telah dianugerahkan di ‘Asia Pacific Enterprise 2022 Malaysia’ di bawah ‘Kategori Kecemerlangan Korporat dalam Industri Perkhidmatan Kewangan’. Enterprise Asia, penganjur acara ini, mengiktiraf Quantum Metal sebagai salah satu daripada 47 perniagaan yang memainkan peranan penting dalam membentuk landskap keusahawanan Malaysia dalam era pasca COVID.

Syarikat itu juga memenangi anugerah lain seperti ‘Anugerah Keunggulan Perniagaan Digital dan Teknologi’ di ‘Anugerah Keunggulan Perniagaan Sin Chew 2020’. Bekas Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Datuk Lim Ban Hong menyantuni majlis itu sebagai tetamu khas dan penerima anugerah.

Prinsip Quantum Metal adalah ‘di Quantum Metal, kami peduli dan kami berkongsi’, tagline yang menjadikan syarikat lebih sedar akan tanggungjawab sosialnya dan memberi kembali kepada orang ramai di mana sahaja dan bila-bila sahaja yang boleh. Sebagai sebahagian daripada Program CSR berterusan mereka, Quantum Metal menyumbang 10 kerusi roda baharu kepada komuniti dan Continuance Life Associates untuk Hospital Lam Wah Ee, di Pulau Pinang, Malaysia.

Anugerah-anugerah ini adalah bukti kerja keras dan keazaman yang ditunjukkan oleh Quantum Metal sebagai kumpulan perniagaan, bersama-sama dengan nilainya untuk berkhidmat kepada masyarakat Malaysia melalui inisiatif tanggungjawab sosial korporatnya.